Gå videre til innhold
Thierry Lambert fra Saint Gobain (t.v.) og Jesper Schmidt fra Leca Danmark feirer at det store miljøprosjektet SPIR er godkjent.
Thierry Lambert fra Saint Gobain (t.v.) og Jesper Schmidt fra Leca Danmark feirer at det store miljøprosjektet SPIR er godkjent.

Pressemelding -

Biomasseprosjekt til 110 millioner kroner gjør dansk Leca-fabrikk mer konkurransedyktig og bærekraftig

Saint-Gobain er en av verdens ledende byggevareleverandører og eier av Leca-selskapene i Europa. Nå investerer de tungt i et nytt biomasseprosjekt som gjør den danske Leca-fabrikken i Hinge på Jylland mer konkurransedyktig og bærekraftig. Prosjektet er delvis offentlig finansiert med 49,5 millioner danske kroner, mens Saint-Gobain investerer det resterende av de i alt 110 millionene som prosjektet vil koste.

Leca-fabrikken i Hinge i Danmark har nettopp fått godkjent investeringen på 110 millioner kroner til et stort biomasseprojekt, som skal gjøre fabrikken mer konkurransedyktig og bærekraftig. Prosjektet betyr at fossile brennstoffer i produksjonen byttes ut med biomasse. Dette vil senke fabrikkens CO2-utslipp med mer enn 50% i året. Samtidig kan man på sikt utnytte overskuddsvarmen til fjernvarme.

Hos Leca gleder man seg rimeligvis over at investeringen er på plass.

- Dette betyr svært mye for Leca. Både fordi prosjektet vil sikre konkurransedyktig produksjon i Hinge i mange år fremover, og fordi det kommer til å ha en merkbar, positiv effekt i forhold til miljøpåvirkningen, siger Torben Dyrberg, adm. direktør for Leca International.

Gunstig for norske kunder

Dette er den største enkeltinvesteringen noensinne i Leca-konsernet, og vil også ha betydning for Leca i Norge, som vil kunne levere den CO2-gunstige Lecaen fra Hinge-fabrikken.

Investering i bærekraft

Nettopp bærekraft er et nøkkelområde for Saint-Gobain og Leca, og det lokale prosjektet fra Hinge ble også godt mottatt av Saint-Gobain-konsernet, da prosjektet bidrar til Saint-Gobains overordnede mål om å redusere CO2 med 20 % innen 2025.

- Det at vi halverer vårt CO2 utslipp betyr mye. Dessuten er det gledelig at vi kan bruke en type biobrensel som normalt ender på deponi, fordi det er så få som kan bruke det. Dermed bidrar vi både til et bedre CO2-avtrykk og til sirkulær økonomi, sier Jesper Schmidt, prosjektsjef i Leca Danmark.

Offentlig støtte

Prosjektet er støttet med 49,5 millioner kroner fra tilskuddsordningen VE Proces, en ordning fra den danske Energistyrelsen som er etablert som anleggsstøtte til virksomheter som hjelp til omlegging av prosessenergi fra fossilt til varig energi. Resten av pengene er Saint-Gobains egen investering i prosjektet som består av et røykgassrenseanlegg og et mølleanlegg. Sistnevnte skal sikre at biobrenselet har den riktige finhetsgraden som skal til for at produksjonen kan kjøre optimalt.

Prosjektet startes opp efter sommeren 2018 og forventes ferdig i slutten av 2019.


Fakta

 • Leca er en porøs lettklinker som består av ekspandert leire og anvendes til forskjellige formål, som infrastruktur, husbygging og vannhåndtering, hvor egenskaper som lav vekt, styrke, holdbarhet og varmeisolering er høyt verdsatt. Dessuten anvendes lettklinkeren til produksjon av blokker, piper og elementer, produkter med sterk posisjon i mange av de nasjonale Leca-markedene.
 • Leca lettklinkers produktlivssyklus er ikke lineær, men sirkulær. Det vil si at Leca lettklinker kan «gjenfødes» når materialet har vært i bruk i opptil 100 år. Videre betyr enkelheten ved det naturlige produkt at det kan returneres tilbake til naturen.
 • På Leca-fabrikken i Hinge er det 75 medarbeidere, de fleste bosatt i nærområdet.
 • Fabrikken ble grunnlagt i 1953 da den startet opp med én enkelt ovn. Den nyeste og femte ovnen ble etablert i 1972.

Fakta om Saint-Gobain-konsernet

 • Saint-Gobain er en av verdens ledende byggevareleverandører, og designer, produserer og distribuerer materialer og innovative løsninger, som gir komfort, yteevne og sikkerhet, samtidig som de bidrar til å løse utfordringer innen bærekraftig byggeri, ressurseffektivitet og klimaendringer.
 • Saint-Gobain består av en rekke datterselskaper, bl.a. Leca, Gyproc, Isover, Glava, Weber, Glassolutions og Ecophon.
 • Saint-Gobain er representert i 67 land verden over og har på verdensbasis 179.000 ansatte – hvorav 3.700 ansatte innen forskning og utvikling.
 • Saint-Gobain-konsernet kunne i år 2015 feire sitt 350 års jubileum.
 • Saint-Gobain ble grunnlagt i 1665 av den franske statsmannen Jean-Baptiste Colbert og Louis XIV for å etablere verdens første industrielle glassproduksjon. Blant de første leveransene var glass til speilsalen på Louis XIV's slott i Versaille.

Ytterligere informasjon

For ytterligere informasjon, intervjuer eller omvisning/ reportasje fra Leca fabrikken i Hinge:

 • Torben Dyrberg, adm. direktør for Leca International
 • Jesper Schmidt, prosjektsjef hos Leca Danmark A/S

Kontaktes via:

 • Morten Starup, Communication Manager, Saint-Gobain Nordic A/S. Tlf. 4212 7581. Email: morten.starup@saint-gobain.dk 

Emner

Kategorier


Leca er en institusjon i norsk byggebransje, og har vært på markedet i Norge siden 1954. I dag er Leca Norge en del av Leca International med virksomhet i 12 europeiske land. Selskapet er eiet av det franske selskapet Saint-Gobain

Sterk merkevare og anerkjente produkter

Leca sortimentet består av blokker, piper, løs Leca (kuler) og elementer. Leca er et enkelt og fleksibelt produkt med lang levetid. I utgangspunktet er Leca små, ekspanderte kuler av brent leire. Men ved å kombinere disse på forskjellige måter, blir mulighetene mange - enten det er å lage fundamenter for bygg, bygge veier, vegger eller dreneringsløsninger. Leca har eksistert i lang tid, så vi vet at våre produkter fungerer - og de varer.

Produktene egner seg for både små og store prosjekter, er enkle å transportere og lette å jobbe med. I tillegg er de sterke og solide. At de også har lang holdbarhet, er noe vi har lært av mer enn 60 års virksomhet i Norge.

Kontakter

Laila Grüner

Laila Grüner

Pressekontakt Marked og Kommunikasjonsansvarlig +47 48187813