Gå videre til innhold
Magnus Mjelstad og Inger Kristine Ulveseth fra entreprenøren Brødrene Ulveseth AS ønsket å bygge et ekte Leca-hus. – Opprinnelig var det planlagt trehus, men Leca var en bedre løsning i dette klimaet, sier de.
Magnus Mjelstad og Inger Kristine Ulveseth fra entreprenøren Brødrene Ulveseth AS ønsket å bygge et ekte Leca-hus. – Opprinnelig var det planlagt trehus, men Leca var en bedre løsning i dette klimaet, sier de.

Nyhet -

Spenstig passivhus i Leca

De gode isolasjonsegenskapene til Leca gjorde at entreprenørene valgte å endre planene fra å bygge i tre til å bruke Leca overalt.

Tekst og foto Gaute B. Iversen

Passivhus er en standard som setter strenge krav til energibruk. Målet er at husene skal ha et spesielt lavt energibruk som reduserer miljøbelastningen. Passivhus har vært spesielt populært i Tyskland og Skandinavia.

– Som et murerfirma hadde vi lyst til å lage et skikkelig Leca-hus når vi først skulle bygge et passivhus. Opprinnelig var det planlagt å bygge huset i tre, men vi valgte å bruke Leca i alle ledd, sier daglig leder Inger Kristine Ulveseth i Brødrene Ulveseth AS.

Brødrene Ulveseth har lang tradisjon med å bygge murbygninger. Siden starten i 1932 har selskapet vært engasjert i alle typer prosjekter, men i dag bygger de stort sett næringsbygg og leilighetsbygg.

Så mye Leca som mulig

Valget falt på å bygge huset med Leca Isoblokk 35. Blokkene tilfredsstiller nesten i seg selv de strenge passivhuskravene. Med 10 cm utforing og isolasjon på innsiden trenger husene svært lite energi for oppvarming.

– Vi har brukt Leca-produkter på alle områder hvor det var mulig. Innvendige bærevegger er bygget med vanlige Leca-blokker, mens ikke-bærende vegger er montert med Leca Lettveggsblokker. I tillegg er det brukt Leca Byggeplank i gulvet, forteller prosjektleder Magnus Mjelstad.

Beboerne flyttet fra mindre hus, men har erfart at Leca-husene bruker vesentlig mindre energi for å holde varmen.

Solid materiale

En merverdi ved å bruke Leca er at det er et tungt materiale som gjør at lydisoleringen i husene blir spesielt god.

– Erfaringen viser at beboerne knapt kan høre lyder fra utsiden av husene hvis de ikke åpner et vindu eller en dør. Du merker det med en gang du kommer inn at det er gode hus å være i, sier Ulveseth.

En annen fordel er at på vindutsatte Vestlandet er husene tette. Selv på de mest forblåste dagene er det ikke trekk i huset.

– I et klima hvor regn og snø ikke alltid kommer ovenfra, men sidelengs, er det et viktig poeng at fasaden og ytterveggene tåler mye. Pussen på veggen er sterk og vil motstå påkjenningene fra det vestlandske været i lang tid, sier Magnus Mjelstad og Inger Kristine Ulveseth i Brødrene Ulveseth AS.

Prosjektinformasjon

  • Passivhus
  • Entreprenør Brødrene Ulveseth AS
  • Arkitekt ABO Plan & Arkitektur AS

Leca-produkter

  • Leca Isoblokk 35 cm
  • Leca Basicblokk 15 og 20 cm
  • Leca Byggeplank

Relaterte produkter

  • Weber Murmørtel M5
  • Weber Fiberpuss
  • Weber våtromssystem

Emner

Kategorier

Kontakter

Laila Grüner

Laila Grüner

Pressekontakt Marked og Kommunikasjonsansvarlig +47 48187813