Gå videre til innhold
Rask og effektiv muring med maskinelt utstyr

Nyhet -

Rask og effektiv muring med maskinelt utstyr

Tekst og foto: Gaute B. Iversen

Ved hjelp av egenimporterte pumper er murarbeidet blitt mer effektivt. – Vi pumper ut mørtelen mye raskere enn vi kan legge med skje eller kasse, sier Pete Ternstein i Telemark Bygg Utleie AS.

Med pumper som legger ut mørtelen i sjiktene går muring langt raskere enn med andre metoder. Selskapet Telemark Bygg Utleie AS (TBU AS) leier ut og selger pumpene. Bak selskapet står mange av de samme personene som driver Notodden Mur og Entreprenørforretning AS (NME AS).
– I utlandet har murbransjen kommet mye lenger i å effektivisere og modernisere muringen. Her hjemme henger vi dessverre etter, sier Pete Ternsten i TBU AS. Pumpene er blant annet brukt på byggingen av eneboligene på Åsen Hageby i Kongsberg.

Mindre søl
Pumpene legger ut vanlig mørtel i to striper på hvert sjikt med Leca Isoblokk. Via et eget munnstykke blir utleggingen av mørtel nøyaktig og murerne unngår søl.
– Blandingen blir bedre, utleggingen mer nøyaktig og ikke minst er det vesentlig bedre for murerne  med tanke på HMS. De slipper å bære tunge sekker og kan arbeide i en riktig stilling, sier han. Han sier at erfaringene med pumpene i utlandet viser en betydelig gevinst og høyere effektivitet på byggeplassen.
– Vi har møtt litt skepsis, men de som har forsøkt dette og sett demoene våre er blitt positivt overrasket. Det tar litt tid å lære metoden, men når man først har gjort det vil folk gjerne fortsette med pumpene, sier Pete Ternsten i TBU AS.

Prosjektinformasjon:

  • Byggherre: Solida ASArkitekt: Søndergaard Rickfelt AS
  • Entreprenør: Notodden Mur og Entreprenørforretning AS
  • Murarbeider: Notodden Mur og Entreprenørforretning AS

Weberprodukter:
• Leca Isoblokk 35
• Weber Fiberpuss
• Leca Byggeplank
• Weber Murmørtel M5

Emner

Kategorier

Kontakter

Laila Grüner

Laila Grüner

Pressekontakt Marked og Kommunikasjonsansvarlig +47 48187813