Gå videre til innhold
Nye Heimdal skole i Trondheim er under bygging, og kommer til på bli landets mest miljøvennlige skole
Nye Heimdal skole i Trondheim er under bygging, og kommer til på bli landets mest miljøvennlige skole

Nyhet -

Landets mest miljøvennlige skole velger Leca

Landets mest miljøvennlige skole og idrettshall bygges i Trondheim. Leca-kuler har vært et naturlig valg i det ambisiøse pilotprosjektet.

Tekst: Jan Vestre

Etter en prosess på flere år fattet Fylkestinget i mars 2016 det endelige vedtaket om bygging av ny videregående skole på Saupstad i Trondheim. Byggeprosjektet har en kostnadsramme på 1,1 milliarder kroner og er det største i fylkeskommunens historie.

Når "Nye Heimdal VGS" åpner i august vil det være som Norges mest energieffektive skole. Det passer godt inn i byggherrens egne ambisjoner og målsetninger.

Fylkestinget har nemlig vedtatt en målsetting om å halvere egne klimagassutslipp innen 2020, samtidig som man ønsker at Trøndelag skal spille en ledende rolle når det gjelder tilrettelegging for klimavennlige bygg og virksomheter.

"Nye Heimdal VGS" skal etter planen ha et forbruk på kun 38 kWh/m2 per år, noe som kun er en fjerdedel av snittforbruket i undervisningsbygg. For å få til dette har man vært avhengig av å finne bærekraftige og fremtidsrettede løsninger.

Leca-kuler på taket

Det nye skolebygget vil være på 25.000 m2 og vil i tillegg til selve skolen også romme en ny idrettshall. Hallen har fått navnet "Kolstad Arena" og vil ha tre håndballflater og en tilskuerkapasitet på 2500.

Mens taket på skolen utstyres med solcellepaneler, så skal taket på idrettshallen bli til en grønn lunge i bydelen. I tillegg til beplantning vil det være forskjellige aktivitetsapparater og en løpesti.

Halltakets bærekonstruksjon har et spenn på over 50 meter, noe som har skapt en rekke begrensninger i oppbyggingen. Når taket samtidig skal kunne benyttes av mindre driftskjøretøy som plenklippetraktorer og små varebiler har det vært viktig å velge riktig fyllmasse.

- Vekten var avgjørende når vi skulle velge fyllmasse. Med Leca-kuler har vi fått et betydelig mindre trykk på takkonstruksjonen.

Hallgeir Augdal er daglig leder i maskinentreprenøren Ottar Augdal AS, som i over 50 år har levert anleggstjenester til bedrifter og private i Trondheimsregionen.

- Kontrakten med nye Heimdal VGS er en av de største vi har hatt. Vi har gravd ut og borttransportert rundt 160 000 m3 masse. Tilbakefylling av pukk og stein har vært på ca 35 000 m3, forklarer Augdal som denne morgenen er på plass for å inspisere blåsingen av Leca-kuler.

Hele 1000 m3 Leca-kuler skal gjennom store slanger fordeles utover taket på bydelens nye storstue. Fra før er 5000 m3 brukt som tilbakefylling til murer.

- En av de mange fordelene med Leca-kuler som fyllmasse er at den med riktig utblåsingsteknikk vil fordele og stabilisere seg selv. Det er spesielt gunstig i dette tilfellet hvor takflaten mot sør heller 14%. Leca-kuler har også en miljøgevinst med at de både er drenerende og isolerende, forklarer Augdal.

Leca-kulene fraktes av transportørselskapet Westgård AS fra Leca's lager ved Stjørdal havn.

Populært bruksområde for Leca

Frank Nornberg, Lecas salgssjef Nord, sier at dette prosjektet er et godt eksempel på en type bruk av Leca på som har begynt å bli populær.

- På et tak er selvfølgelig lav vekt av avgjørende betydning, og i de stadig flere byggene som skal ha grønne tak, er drenering minst like viktig. Også der har Leca svært gode egenskaper. Vi leverer mange slike prosjekter for tiden. 

PROSJEKTINFORMASJON

  • Prosjekt: Nye Heimdal VGS, Trondheim
  • Byggherre: Trøndelag Fylkeskommune
  • Entreprenør: Skanska
  • Arkitekt/prosjektering: Skanska i samarbeid med Rambøll/KHR arkitekter
  • Produkt: Leca Iso 10-20
  • Volum: Ca 1000 m3 på taket av idrettshallen og ca 5000 m3 som tilbakefylling til murer

Emner

Kategorier

Kontakter

Laila Grüner

Laila Grüner

Pressekontakt Marked og Kommunikasjonsansvarlig +47 48187813