Gå videre til innhold
Frostsikrer Kolsåsbanen med Leca

Nyhet -

Frostsikrer Kolsåsbanen med Leca

Når Kolsåsbanen åpner i oktober er det løs Leca som sikrer at sporet ikke fryser. Etter mange år med oppgradering åpner Kolsåsbanen helt fram til endestasjonen på Kolsås i oktober. Banen ble første gang åpnet i 1930 men ble stengt i 2006 etter mange års forfall. Banen var helt nedslitt etter manglende vedlikehold og det var ikke lenger forsvarlig å trafikkere de gamle sporene. 

– Alt er gjort på nytt. Det er byttet ut alle masser og hele banelegemet er bygget fra grunnen, forteller Jan Harangen, daglig leder i HAB Construction AS.

De har hatt flere av prosjektene på oppgraderingen og gjør seg nå ferdig med Gjettum stasjon i Bærum. I forbindelse med oppgraderingen av banen ble det vedtatt å bygge banen med metrostandard.

Frostsikring
Store deler av den 15 kilometer lange banetraseen er under arbeidene bygget opp med løs Leca i grunnen. Bare på kontrakten på Gjettum stasjon er det brukt 7000 kubikkmeter Leca.

– Når man vet hvordan dette skal bygges opp, er løs Leca en veldig god løsning. Den er enklere å legge ut og tåler mer enn alternative løsninger, forteller han.

Den løse Lecaen brukes først og fremst for å frostsikre banen. Lecaen kles inn for stabilitet og dekkes med et ballastlag pukk på toppen. På ballastlaget legges sviller og skinner.

– Vi har god erfaring med bruk av lettklinker i lignende prosjekter tidligere. En av fordelene er at Lecaens egenskaper gjør at vi kan bruke et tynnere sjikt med tradisjonelle materialer, forteller Harangen.

Godt prosjekt
Åpningen av Kolsåsbanen er etterlengtet i nabolaget hvor arbeidene foregår. Harangen forteller at prosjektet har vært preget av en profesjonell byggherre.

– For oss som utførende har det vært bra å jobbe på et prosjekt med veldig lite endringer. En av grunnene til det er nok at alt har vært 3D-modellert i prosjekteringen, forteller han.

I tillegg til de frostsikrende egenskapene har løs lettklinker også en annen viktig egenskap.

– Leca har veldig gode egenskaper i forhold til sykliske laster slik man får på en T-bane som dette. Over lang tid har Lecaen meget gode resultater i forhold til deformering og knusing, forteller Tom Atle Pettersen i Weber. 


Prosjektinformasjon:

  • Byggherre: Sporveien AS
  • Entreprenør: HAB Construction As
  • Weberprodukter: Leca lettklinker i forskjellige fraksjoner

Emner

Kategorier

Pressekontakt

Helene Kolle

Helene Kolle

Pressekontakt Kommunikasjonsansvarlig +47 92684264