Gå videre til innhold
Det Gamle Rådhus, Bergen: 450 år gammel fasade endelig reparert

Nyhet -

Det Gamle Rådhus, Bergen: 450 år gammel fasade endelig reparert

Etter mange forsøk på å reparere fasaden på det gamle rådhus i Bergen, forsøkte kommunen Webers kalkmørtler.

Å pusse opp en murbygning fra 1558 krever at det gjøres med riktige materialer. Det gamle rådhuset i Bergen har vært forsøkt holdt i orden med mange metoder opp gjennom årene.
– På et tidspunkt ble det gamle bygget pusset med sementpuss før man forsto at det ødela fugene og reagerte med resten av murverket. Derfor ble sementpussen hugget ned igjen for omtrent 30 år siden, forteller byggforvalter med ansvar for fredede og vernede bygninger i Bergen kommune, Rune Nilsen.

Forskjellig puss
I dag er det mye forskjellig puss på Det gamle rådhus. Det er fortsatt noe sementmørtel igjen, mens det på flere steder er brukt vanlige KC-mørtler. Noe av veggen på nordsiden er til og med fortsatt dekket av den originale pussen.
– Det er en skjønn blanding av stiler på huset. Vi har forsøkt mange forskjellige oppskrifter og mørtler vi er blitt anbefalt av Riksantikvaren siden sementpussen ble hugget ned. Det meste har falt av og begynt å flasse ganske raskt og holdt bare i noen år før vi har måttet pusse igjen, forteller han.
For fire år siden fikk de lov til å forsøke vanlige kalkmørtler. Valget falt på Webers kalkmørtler og kulekalk. Arbeidene var ferdig for tre år siden.
– Så langt er reparasjonen med Webers mørtler det som har holdt lengst. Fra før hadde vi også gode erfaringer med produktene. Derfor turde vi bruke det på et så spesielt bygg, forteller Nilsen.


Annet miljø
En av utfordringene ved oppussing og rehabilitering av gamle murbygg er at bymiljøet er helt annerledes enn da bygget ble satt opp.
– I dag er det helt andre miljøpåvirkninger på hus og bygninger. Det gjelder selvfølgelig også murfasader som må tåle et tøffere klima og miljø. Derfor er det vanskelig å bruke veldig gamle resepter i moderne bymiljøer, sier sivilingeniør Camilla Sandem Dhelie i Weber.
Men selv med en mer moderne tilnærming til bruk av tradisjonelle kalkmørtler og løsninger kreves det et kontinuerlig vedlikehold for å holde fasadene pene over tid.
– Et annet viktig poeng er at vi har helt andre estetiske krav i dag. Før gikk det murere og puslet med fasaden og holdt den ved like hele tiden. I dag forventer vi at en fasade skal holde seg pen over lang tid uten særlig innsats, sier hun.


Prosjektinformasjon
• Byggherre:  Bergen kommune
• Murarbeider: Bergen kommunevedlikeholdsavdelingen

Weberprodukter
• Weber Kulekalk (Horsens Kulekalk)
• Weber.cal Hydrauliske Kalkmørtler
• Weber.cal 249 Kalkmaling


Emner

Kategorier

Kontakter

Laila Grüner

Laila Grüner

Pressekontakt Marked og Kommunikasjonsansvarlig +47 48187813