Gå videre til innhold
Darrens hagetips: "Slik får du en flott hage"

Nyhet -

Darrens hagetips: "Slik får du en flott hage"

Darren Saines er en av Norges mest kjente hagedesignere. Han har vært mye i media, og med sine fantastiske hager var han den første til å representere Norge i verdens mest prestisjefylte hagekonkurranse, Chelsea Flower Show.


Darren bruker en rekke forskjellige materialer i sitt arbeid, men ett materiale han alltid kommer tilbake til er Leca.

- Når jeg bygger mine hager, er Leca ofte selve ryggraden i prosjektet, sier han. Én av grunnene til det er at Leca er et veldig allsidig og anvendelig materiale. Når det er beskyttet mot vær og vind er det et helt vedlikeholdsfritt materiale som varer i mange år. Det er enkelt å skjære til Leca-blokkene slik at man kan skape runde eller buete kreasjoner, og det at de er veldig lette gjør at de enkelt kan brukes blant annet til å bygge takterrasser. Leca hører like mye hjemme når du bygger hagen som når du bygger selve huset. Støttemur, plantekasser, utepeiser, utekjøkken, trapper, og skillevegger kan alle bygges av Leca. Leca er både enkelt å jobbe med, og byggingen går raskt. I tillegg kan man variere designen i det uendelige med Leca.

Ingen hage uten blomster
Et element som går igjen i Darrens hageprosjekter er blomsterkassen. Kassene bygger han alltid i Leca. Han har følgende råd til deg som vil gjøre det:
- Sørg for at kassen ikke blir for liten. Innvendig bør den være minst 60 cm x 60 cm, gjerne mye større. Dybden er avhengig av hva slags planter du velger. For planter som blir 0,8 - 1,5 m høye holder det fint med 60 cm dybde. For større busker og trær mellom 2 og 4 meter, trenger du en dypere kasse. Hvis du isolerer blomsterkassen på innsiden med isopor, bør plantene fint kunne overvintre i kassen.

Valg av planter
Hvis du har en riktig konstruert blomsterkasse, er det svært mange planter som kan brukes. Men Darren har noen favoritter:
- Barlind er en herdig vintergrønn plante som tåler beskjæring og er velegnet som skjerm mot innsyn. Ønsker du et blikkfang i hagen, kan du forsøke Japansk lønn, som blir mer enn 2 meter høy, Liker du japanske bonsai-lignende former, kan du forsøke med miniatyrtrær av einer, såkalte Juniperus, eventuelt barlind eller furu. Med hagebelysning ser de fantastiske ut om kvelden.

Alt passer ikke overalt
Hvilke planter som egner seg kan imidlertid variere geografisk. Hvis du er i tvil, er det et godt tips å snakke med det lokale hagesentret, de har gjerne full oversikt over dette.

Noen tips til slutt
Når vi ber Darren om noen hovedtips, har han følgende anbefalinger:
Bruk tid, bruk mye tid. Tegn mange skisser før du begynner å grave eller mure. Vær nøyaktig. Del opp jobben i flere små prosjekter, da er det lettere å få ting gjort. Spør fagfolk om råd og bruk Leca der det er mulig.


Emner

Kategorier

Kontakter

Laila Grüner

Laila Grüner

Pressekontakt Marked og Kommunikasjonsansvarlig +47 48187813