Gå videre til innhold
Bygde fem jernbanestasjoner på 11 uker

Nyhet -

Bygde fem jernbanestasjoner på 11 uker

De fem NSB-Stasjonene Askim, Spydeberg, Mysen, Tomter og Kråkstad på Østre linje på Østfoldbanen skulle oppgraderes, med til dels utfordrende grunnforhold. Leca Lettklinker ble løsningen på de problematiske grunnforholdene.

Tekst og foto: Gaute B. Iversen

Østre linje går fra Ski i Akershus til Sarpsborg. I løpet av sommeren ble fem av stasjonene på strekningen pusset opp nesten fra bunnen. På stasjonene Kråkstad, Tomter, Spydeberg, Askim og Mysen ble alle skinner revet opp, det ble bygget nye spor og plattformene ble utvidet.

Dårlig grunn
På mange av stasjonene er det dårlig leirgrunn. I mange tilfeller har man også gravd seg langt ned for å bygge opp sporene på nytt.
– Vi ønsket å tilføre lavere vekt i fyllingene enn det som ble fjernet. Det gjør vi for å redusere risikoen for ras og utglidninger. Da er Leca lettklinker et veldig bra produkt, sier Solberg.
Samtidig var det ønskelig å bedre dreneringen på grunn av klimaendringer som gir fuktigere vær. Ved å få vannet drenert vekk, reduseres risikoen for utglidninger og ras. Samtidig ønsket man å sikre mot frost i grunnen ved å bruke Leca.
Leca er lett å arbeide med, enkel å legge ut og gir liten motstand i arbeidet. Lecaen legges på en duk som pakkes rundt lettklinkerkulene. På toppen legges et geonett som binder massene. Deretter legges det maskinkult og på toppen jernbanepukk og finere pukk før sviller og skinner kommer på toppen.

Hektisk sommer
– Vi har hatt en hektisk sommer med mye aktivitet. Det har vært en ekstremt kort byggeperiode hvor vi hadde mange milepæler vi skulle nå. Vi har vært helt avhengig av at all logistikk har fungert godt, sier anleggsleder for Spydeberg stasjon, Audun Solberg i Leif Grimsrud AS. I alt er det brukt nesten 20 000 kubikkmeter Leca lettklinker på de fem stasjonene.
– Med den byggetiden vi har hatt var vi helt avhengig av at lastebilene med Leca kom når de skulle. Og det har de gjort. Det har fungert uten problemer, forteller anleggsleder for Askim stasjon, Bjørn Ivar Bekkevold, også han i Leif Grimsrud AS
– Så lenge man er nøye med å pakke inn Lecaen blir dette en veldig bra løsning når grunnforholdene er som de er på disse stasjonene, mener Bekkevold.

Prosjektinformasjon:

  • Entreprenør: Leif Grimsrud AS
  • Byggherre:   Jernbaneverket


Weberprodukter:

  • Leca Lettklinker i forskjellige fraksjoner

 

 


Emner

Kategorier

Kontakter

Laila Grüner

Laila Grüner

Pressekontakt Marked og Kommunikasjonsansvarlig +47 48187813